Visste du at et menneske i gjennomsnitt sover hele 26 år i løpet av livet? Det er en svimlende lang tid, det er ikke rart at god søvn er helt avgjørende for helse og velvære. Å passe på at du har en god seng er noe av det enkleste du kan gjøre for å bidra til at alt ligger til rette for en god natts søvn.

Hvilken seng passer til akkurat deg?

Det er mange som ikke har tenkt noe særlig over hvilken type madrass og seng de egentlig foretrekker. I for eksempel studentboliger eller leiehybler får du sjelden noe valg når det gjelder madrass, og det er fort gjort å bare fortsette å kjøpe enklest mulig seng og madrass i et av de store møbelvarehusene. Det kan føre til madrassen ikke er tilpasset deg verken med tanke på fasthet, materialer eller støtte.

Da er det en mye bedre ide å faktisk ta en titt på hele utvalget av senger på nett, der du kan finne alle størrelser, modeller og materialer. Hvis du for eksempel ser etter en seng 90×200, vil nettsiden https://www.bedrenaetter.no/senger/seng-90×200.html kunne by på et stort utvalg senger i akkurat dette formatet. I tillegg trenger du ikke å begrense deg til bare en størrelse eller modell – det er selvfølgelig lov med en dobbeltseng til bare seg selv hvis du har plass i boligen.

Ikke for myk, ikke for fast, ikke for varm, ikke for kald – finn den gylne middelvei

Hotellsenger er kjent for å ikke alltid tilby optimal sovekvalitet, i hvert fall hvis du overnatter på et hotell i en litt lavere prisklasse. Det er faktisk greit å ta utgangspunkt i de vanligste manglene for å vise hvor viktig det er å velge riktig madrass:

  • En madrass skal ikke bare være et mykt sted å sove, det er lett å skrive under på at en altfor myk madrass ikke nødvendigvis er behagelig. Samtidig skal madrassen selvfølgelig ikke oppleves hard. Den skal gi støtte til kroppen, samtidig som du ikke føler at du synker for dypt ned.
  • God ventilasjon og fukttransport er et par helt avgjørende faktorer å ta høyde for. Naturmaterialer og stoffer som puster legger rette til at du kan sove uten å bli verken for varm eller for kald. Igjen kan hotellsengen være et godt eksempel – mange har opplevd hvor ubehagelig det er å sove på en seng med tett trekk i plastmateriale under lakenet.

Fasthet, som sier noe om hvor fast eller myk madrassen er å ligge på, er derfor en av de aller viktigste faktorene du bør vurdere. Både vekt og personlige preferanser har betydning, du har sannsynligvis allerede en formening om hvorvidt du pleier å synes at de fleste madrasser er «for myke» eller «for harde»? Som regel vil normal fasthet være anbefalt til personer som veier mellom 75 og 95 kg, så ha vekt i bakhodet også. Til slutt bør du også bruke tid på å velge seng og madrass laget med gode naturmaterialer, som sikrer ventilasjon og fukttransport.